Tribunal Suprem d'Espanya

Infotaula d'organitzacióTribunal Suprem d'Espanya
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtTS Modifica el valor a Wikidata
Tipustribunal suprem Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1812
Governança corporativa
Seu
PresidènciaCarlos Lesmes Serrano (2013–) Modifica el valor a Wikidata
President Modifica el valor a WikidataCarlos Lesmes Serrano Modifica el valor a Wikidata
Format per

Lloc webpoderjudicial.es… Modifica el valor a Wikidata

El Tribunal Suprem és l'òrgan constitucional de l'Estat espanyol que culmina l'organització del poder judicial a l'estat.[1] Té la seu a Madrid i és superior en tots els ordres, exceptuant el que està disposat en matèria de garanties constitucionals.[2] El Tribunal Suprem és el tribunal d'última instància (final) en tots els casos i les seves decisions només poden ser deixades sense efecte quan el Tribunal Constitucional, en aquelles matèries en què és competent, sentencia que els drets i llibertats inclosos a la Constitució en serien afectades. En tots els altres casos, la majoria, no és possible apel·lar o recórrer una decisió ferma del Tribunal Suprem. No obstant això, en l'àmbit penal el Rei d'Espanya pot deixar sense efecte fins i tot les condemnes imposades o ratificades pel Tribunal Suprem, en exercici del dret de gràcia que la Constitució reconeix, a proposta del Consell de Ministres.

El Tribunal coneix i decideix els processos de responsabilitat civil o penal contra el President i els Ministres del Govern de la Nació, els Senadors i Diputats de les Corts Generals, President i Magistrats del mateix Tribunal Suprem i Vocals del Consell General del Poder Judicial, President i Magistrats del Tribunal Constitucional i altres integrants d'altes institucions de l'Estat i de les comunitats autònomes. Així mateix, coneix i decideix els processos d'il·legalització de partits polítics, a instància exclusiva del Ministeri Fiscal o del Govern, requerit a això pel senat o el Congrés dels Diputats.

També coneix i decideix els recursos ordinaris i extraordinaris prevists per la Llei contra les resolucions dels tribunals inferiors. Finalment, coneix i decideix els altres processos que la Constitució o la Llei reserven a la seva competència.

Està format per cinc sales jurisdiccionals (Civil, Penal, Contenciós-administratiu, Social i Militar).[1]

  1. 1,0 1,1 López Guerra, Luis. La Constitución de España (en castellà). València: Tirant Lo Blanc, 2019, p. 136. ISBN 9788413134017. 
  2. Pérez de Lama, Ernesto (dir.). Manual del Estado Español 1999 (en castellà). Madrid: LAMA, 1998, p. 292. ISBN 84-930048-0-4. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search